15.7.05

Nuutisten matka, osa 3/6 (Vanha emäntä -Nuutisen kirjoittamista muistiinpanoista tähän siirrettynä ja kuvin lisättynä)Sunnuntai 3.7.2005

Ala-Härmään saavuimme hieman kahdentoista jälkeen yöllä ja juutuimme välittömästi liikenneruuhkaan. Unelmien Lomittaja oli ottamassa meitä vastaan kun lopulta löysimme perille. Tunteet autossa olivat harhaillessa siinä määrin kuumenneet että pihassa saimme aikaan alkavan perheriidan. Sisällä rauhoituimme kun uni alkoi valua luoksemme. Patjat lattialle, Nuutiset makuupusseihin ja simmut kiinni.

Aamu alkoi rennolla sanailulla, kunhan Lomittaja palasi aamutöistään navetasta. Uhkasi ottaa yhden meistä panttivangiksi ellemme pitäisi seuraa vähintään kolmea tuntia, mutta moinen uhkaus oli tietysti turha; seura näet kelpasi meillekin ja Ala-Härmä tietysti myös. Päivä on kaunis ja helteinen.

Haaruksessa. Unelmien Lomittaja ui luonnonkauniilla santamontulla, joka sijaitsee pitkän ja mutkittelevan metsätien päässä. Täälläkö maalaiset viettävät rantaelämää? Olemme hämmentyneitä. Näemme tosin lisäksemme vain lapsiperheen, joka kenties vaikutuksestamme pian poistuu. Myös Nuutisilla on uimavaatteet mukana, mutta uinnin sijasta he nuokkuvat rannalla ja tupakoivat, emännät valokuvaavat. Paarmoja ja sudenkorentoja riittää riesaksi asti. Kunhan Lomittaja saa uitua päivittäiset kilometrinsä palaamme keskustaan. Metsästä kuuluu laukauksia.Nuutiset astuvat luontoonIsäntä-Nuutinen osaa ottaa rennosti......mutta osalta meistä alkavat voimat loppuaIsäntä. Vedestä kohoaa Unelmien Lomittaja.
Kävimme ostamassa pizzaa; Nuutiset osaavat hyödyntää sen, että heillä on tänään käytössään uuni. Ruuan lisäksi emäntä-Nuutinen osti jo ennestään kahdesta kamerasta koostuvan arsenaalinsa jatkeeksi Agfan Le box -kertakäyttökameran, jolla on tarkoitus räiskiä vain räikeitä turistikuvia. Kaikkiaan Le box on Nuutisen perheen viides valokuvauskone. Ala-Härmän tractor pulling -kisat vetävät autojen rekisterikilvistä päätellen väkeä ulkomailta asti, me taas vedimme puoleemme vain paarmoja, isoja ja vihaisia. Parvellinen niitä seurasi meitä santakuopalta kaupalle, jonka edustalla meitä lähestyi myös paikallinen mieshenkilö, joka seisoi ahdistavasti jokaisen selän takana vuorotellen ja hengitti niskaan.Jäätelöä Ala-Härmässä, vasemmalta isäntä, Unelmien Lomittaja, vanha emäntä. Ensimmäinen kertsikuva.
Jätettiin Unelmien Lomittajalle haikeat jäähyväiset, mukaan Nuutisten ryhmäkuvaan hän tietysti pääsi. Isäntä ja emännät suuntasivat tämän jälkeen Siwaan, koppasivat kukin sixpackin mukaansa ja matka alkoi helteessä kohti tuntemattomia rannikkokaupunkeja. Tunnelma oli kevyt, ympäristö alkoi pikkuhiljaa mereistyä, Nuutisilla olivat asiat hyvin. Pysähdyimme Uusikaarlepyyhyn, jossa ehdimme luulla paikallista teinipoikaa mielisairaaksi tai peräti vaaralliseksi. Hän roikkui ahkerasti mutta liiemmin puhumatta mukanamme paikasta toiseen niin lähellä että muut kulkijat todennäköisesti luulivat hänen kuuluvan seurueeseemme. Lopulta hän kuitenkin paljasti syynsä uskaltaen puolen tunnin nyhjäämisen jälkeen pyytää huonolla suomenkielellä isännältä tupakkaa. Ei saanut haluamaansa.Nuutiset ja kaikki heidän tavaransa. Mukana kuvassa myös Lomittaja.Tämä on taas näitä kuvia...Uusikaarlepyy ja isäntä pistää tupakaksi. Taustalla meihin pian kuvanoton jälkeen liimaantuva häiriintynyt teini.Emäntien torihetki. Etualalla isännän sormi.

Maisemat vain paranivat kun pääsimme Pietarsaareen. Poltimme torilla tupakat, sen enempään ei meistä ollut; Nuutiset ovat turisteja eivätkä mitään kulttuurimatkaajia. No, hieno kaupunki kyllä, ja Nuutisilta herui reseä isännän huomioidessa, että torin laidalla sijaitsi paikka nimeltä Resebyrå. Asiaa!Vanha emäntä ja isäntä -Nuutinen eivät turhia hymyilePaitsi taiteellisissa lähikuvissa. Tässä isännän aurinkolasit.Tulee tilanteita, jolloin kameran jatkuvaan läsnäoloonkin kertakaikkiaan kyllästyy
Pietarsaaresta suunta Seitsemän sillan tielle, jolta pian poikkesimme Larsmossa sijaitsevaan Risöhälliin. Minnekäs muualle. Tiet muuttuivat yhä pienemmiksi ja talot suuremmiksi, lopulta köröttelimme hiekalla. Löytyi pieni venesatama kauniilla paikalla. Lokit kirkuvat, aallot lyövät rantaan. Seitsemän sillan tien autojen äänet eivät tänne asti kuulu. Vanha emäntä kirjoittaa päivän tapahtumia muistiin, isäntä jäi autoon suorittamaan henkilökohtaisia puheluita, emäntä polttaa filmiä kuin ei huomispäivää tulisi.Emäntä kuvaaVanha emäntä kirjoittaaIsäntä suhtautuu tyynesti
Pikainen poikkeama Bosundissa, jonka totesimme mitäänsanomattomaksi paikaksi ja sieltä hymähdellen poistuimme. Seuraava kohde Kokkola, Laajalahden uimaranta, jota kohti poikkesimme isolta tieltä Sexmansvägeniä pitkin ja poikkeamista saatiinkin jatkaa hyvä tovi. Tie kiemurteli metsään aikansa, kunnes ranta lopulta tuli vastaan ja muistutti mukavasti minikokoista Yyteriä. Poltimme tupakat varjossa, olimme väsyneitä ja juuri niin nuutuneita kuin nimemme velvoittaa. Alatyylisten vitsien oivaltavuus ei ollut enää kovin korkealla tasolla: tsekkailimme Pildeman tarjontaa rannan ilta-auringon kultaamassa rauhallisen leppoisassa ilmapiirissä. Lähdettyämme taas matkaan eksyimme Ykspihlajaan ja ohitimme Halkokarin. Myöhemmin pysähdyimme Kalajoen hiekkasärkille, jossa olosta olisi voinut periaatteessa nauttia ilman helteisen päivän aiheuttamaa uupumusta. Vanha emäntä muistutti, että väitetystä kauneudestaan huolimatta maisema ei kylläkään ole mitään muuta kuin vettä ja hiekkaa. Istuimme tuokion penkillä ja jatkoimme ajoa kohti pohjoista.SexmansvägenKalajoki ei sytytä. Taustalla ruma hotelli.
Pyhäjoelle Kielosaaren idylliselle leirintäalueelle saavuimme hieman ennen puolta yhtätoista, ja kruisailimme alueella teltan paikkaa etsien, kunnes meille tultiin sanomaan ettei täällä saisi kymmenen jälkeen ajella. No eipä siinä mitään, auto parkkiin surviaisia kuhisevalle paikalle puun ja pensaan väliin kosken rantaan, minkä jälkeen isäntä pääsi esittelemään ripeitä survival-otteitaan, eivätkä emännät ehtineet kuin ihmetellä ja teltta oli jo pystyssä. Sitten nälkäiset Nuutiset väsäsivät muhkeat iltapalat: offia naamaan, olutta pöytään, isännän ideoimat mozzarella-sipuli-tomaatti-pippuri -voileivät kitusiin. Illastaessamme (miksei ruoka koskaan maistu sisällä niin hyvältä kuin ulkona?) meitä ja huonoja juttujamme lukuunottamatta haudanhiljaisella leirintäalueella panimme merkille, että olemme niin paljon tuttuja eteläisia seutujamme pohjoisemmassa, ettei hämärä meinaa lainkaan laskeutua. Kuuntelimme käen kukuntaa. Elintarvikkeet ja viilentynyt yöilma paransivat ihmeesti oloa.Ensimmäinen telttamajoitus. Kuvasta löydettävissä myös emäntä-Nuutinen.Vanha emäntä ja tien päällä vietetyn päivän seuraukset


Ei kommentteja: