14.7.05

Nuutisten matka, osa 2/6 (Vanha emäntä -Nuutisen kirjoittamista muistiinpanoista tähän siirrettynä ja kuvin lisättynä)



Lauantai 2.7.2005

Illansuussa Nuutiset lähtivät majapaikaltaan kohti Pohjanmaata, mahdollisesti Ala-Härmää; Pohjanmaantietä joka tapauksessa edetään. Päivällä on ehditty käydä uudestaan Vanhan kirjallisuuden päivillä, tällä kertaa edellistä yritystä paremmalla menestyksellä. Exme oli porukassa mukana, ja kun parin tunnin kiertelyn jälkeen kokoonnuttiin yhteen, havaittiin jokaisen ostaneen itsensä näköistä kirjallisuutta. Nelikkomme oli haalinut itselleen mm. Maila Pylkkösen runoutta, kokoelman kotimaisia tieteisnovelleja, Max Weberin pörssiteorioita 1800-luvulta ja Leninin kirjoituksia. Jääköön spesifioimatta kuka hankki mitä. Edellisillan venähtäminen pikkutunneille ei kumma kyllä johtanut suunnitellun aikataulun eteenpäin notkahtamiseen kuin tunnin verran, ja krapulakin iski Nuutisiin juotuun alkoholimäärään nähden varsin lievänä. Tuhansien vanhojen kirjojen äärellä jaksoi siis kierrellä.

Kirjapäivien jälkeen käytiin kaupassa, heilutettiin exmelle heiheit ja palattiin talolle, jossa isäntä-Nuutinen laittoi hyvät ja lievästi sanoen runsaat ruuat. Näin saatiin perhe ylitankattua matkakuntoon ja kahvitkin ehdittiin juoda. Ukkosen etäisyydessä jyrähdellessä kuin julmaa symboliikkaa alkavan automatkan ylle valaen siivottiin talo, tiskattiin astiat, pakattiin tavarat. Lopuksi otettiin ensimmäiset monista Nuutisen perheen ryhmäkuvista portailla ja sen jälkeen auton keula kohti Pohjanmaata ja menoksi.



Nuutisen perhe. Vasemmalla isäntä, keskellä vanha emäntä, oikealla emäntä.




Kymmeneltä pysähdyimme Kauhajoen keskustan vahingossa ohitettuamme kaupungin reunamilla sijaitsevalle Esso snack & shopille kahvipullalle. Pihassa tupakat ja valokuvia, joiden aikana paikallinen huoltoasemaa autoillaan kiertävä nuoriso heristi meille nyrkkiä. Jonkinlaista kontaktinottoa mahdollisesti yritettiin myös kahvia sisätiloissa nauttiessamme, ainakin autollinen teinipoikia parkkeerasi ikkunan taakse ja tuijotti meitä useita minuutteja herkeämättä basson jynkyttäessä taustalla. Nuutiset eivät tietenkään vielä noin pienistä hätkähdä.



Vanha emäntä ja isäntä, vielä tässä vaiheessa retkeä suhteellisen freesissä kuosissa




Emäntä-Nuutinen hyötykäytti tilannetta ja osti Essolta matkaviihdykettä: mukaan tarttui Huuhaa Innasen kokoelma ja kolmen cd:n kokoinen Jerry Cotton -äänikirja. Muut perheenjäsenet eivät osoittaneet erityisen suurta mielenkiintoa ostoksia kohtaan, ja vaikka Innanen laitettiinkin saman tien soimaan, tunnelma autossa ei hilventynyt kuin korkeintaan Urjalan taikayön ajaksi. Huoltamon pihasta lähtiessä soitettiin Unelmien Lomittajalle Ala-Härmään: ”Voidaanko me tulla sun luokse yöks? Parin tunnin päästä ollaan siellä.” Vastaus myöntävä.



Ajaminen on tylyä puuhaa





Pohjanmaan lakeus inspiroi emäntää kuvaamaan. Vauhti näkyy.




Nuutiset poikkeavat illalla Kurikkaan ottamaan ryhmäkuvat Kurikan Koneen kyltin ääressä henkilökohtaisista syistä.



Kuvassa Kurikan kone


Ei kommentteja: