17.11.15

X-Files 3.13: Syzygy

Hassua miten ajallinen perspektiivi heilahtaa tällaisessa maratonkatsannossa. Minulle Syzygy alkaa olla jo niitä "myöhemmän ajan" X-jaksoja, ja kun tuossa jaksoluetteloa kolmoskaudelta selailin, niin pari muutakin on vielä tulossa, jotka muistan oikein hyvin muka sieltä Fileiden viimeisiltä vuosilta. Vaikka ihan alkupotkujahan tämän sarjan kanssa vielä otetaan. Tai ainakin ollaan juuri vasta alkuun saadussa huippunopeudessa. Tämänkertainen jakso on kuin sekoitus paria aiempaa: D.P.O. on sikäli vahvasti läsnä, että taas pikkukaupungin nuorisoa kuolee sarjana oudoissa olosuhteissa - syynä yhdelle (tai siis täällä kertaa kahdelle) heistä suodut yliluonnolliset kyvyt. Ja tietenkin kakkoskauden mainio Die Hand die Verletzt, jossa siinäkin oli nyrjähtäneen humoristinen ote satanismiin. Onneksi molemmista jaksoista oli lainattu parhaimmat puolet, vaikka ihan viimemainitun tasolle ei sentään ylletäkään.

Planetaarinen konjunktio on nyt syynä siihen, että kaksi samana päivänä 16 vuotta sitten syntynyttä tyttöä (parhaat ystävät vielä jakson alussa, lopussa välit rikkuvat kun molemmat himoitsevat samaa poikaa) saavat kummia kykyjä. Vähän epäselväksi jää että mitä kykyjä, mutta kaikenlaiseen julmuuteen he hyvin kumminkin pystyvät. Itse kaupunki sekoaa kun tytöt levittävät huhuja saatananpalvontamenoista, ja vaikuttaapa tuo planetaarinen tapahtuma muihinkin kuin noihin keskuhenkilöihin: varsinkin Mulderin ja Scullyn normikuviot särkyvät pahasti. Kestää hetken ennen kuin katsoja tajuaa miksi nuo nyt noin tappelevat ja ilkeilevät toisilleen, mutta viimeistään hotelliyön aikana homma alkaa avautua. Ikimuistoista on kyllä nähdä Mulder naukkailemassa vodkaa  huoneessaan samaan aikaan kun paikallisesta hemaisevasta blondisheriffistä ja Mulderista mustasukkainen Scully kiskoo röökiä omassaan.

Tämä jakso sai kyllä miettimään miten mielipuolisessa maailmassa X-Files tapahtuu. Tähän mennessä todeksi ovat osoittautuneet ainakin ufot, ihmissudet, hallituksen mielipuolisemmatkin salaliittokuviot, ihmiskloonaus, erilaiset hirviömäiset mutantit, lukuisat toisistaan poikkeavat kuolemanjälkeisen elämän ilmentymät, niin Taivas kuin Helvettikin, ja nyt sitten astrologiakin on asian ytimessä. Mikäs siinä. Vähemmästäkin kilahtaisi, mutta ainakin katsoja viihtyy. Epäselväksi kyllä jää miksi tämä massiivinen planetaarinen ilmiö vaikutti vain tässä tuppukylässä... kaipa tuona päivänä vuonna 1979 syntyneitä maailmalla riitti muuallakin? Loppukohtaus oli älyttömyydessäänkin hyvä: kahden toisiinsa vihastuneen teinitytön kautta kanavoituva universaalinen voima pisti paikat paikallisessa poliisiasemalla remonttiin. Voi nuoren naisen raivoa.


Ei kommentteja: