Kesällä 2004 mainitsin täällä blogsterissani nähneeni kynnyksellä sysikiitäjän. Muistan tuon hetken edelleen, harvinainenhan tuo hyönteinen on. Silti yllätyin tuona samana kesänä pannessani merkille, että google-haku kyseisestä eliölajista tuotti tasan yhden osuman: juuri tuon tekemäni maininnan. No tänään satuin huomaamaan, että joku oli hakenut sysikiitäjää ja eksynyt Silmikseen. Pakkohan se oli kokeilla, ja kyllä yllätyin: olen edelleen ainoa, joka on sysikiitäjästä mitään verkkoon kirjoittanut. Miten masentavaa kaikille google-sukupolvea edustaville entomologiksi aikoville! Kuinkahan monta muuta lajia maailma on noin vain teknologiahuumassaan unohtanut kirjojen lehdille? Muistakaa lapset lukea kirjoja. Varsinkin ötökkäkirjoja. En minäkään nyt tuntisi sysikiitäjää, ellen olisi 5-vuotiaana opetellut sellaista kannesta kanteen. Ja ne kymmenet kärpäslajit! Tulisi jo kesä niin pääsisin niitä voikukkakedolta bongaamaan.
4 kommenttia:
Kumpikaan kahdesta käsilläni olleesta hyönteiskirjasta ei tuntenut tuota lajia. Että se kirjojen hyödyllisyydestä! Ettei vain lajin suomenkielistä nimeä olisi muutettu ennen Internetiä?
Jos onkin, niin takuulla huonommaksi. Sysikiitäjä on hieno nimi. Oma hyönteiskirjani on tosin ensipainettu 1950-luvulla, joten ehdottamasi skenaario on mahdollinen.
Hieno on kyllä. Satutko tietämään tieteellistä nimeä? Sitä googlailemalla saisin käsityksen minkä näköisestä öttiäisestä on kyse. Että onko nimensä veroinen.
Meinasinhan sitä ensin tieteellisellä nimellään etsiäkin, mutta rakastettu ötökkäkirjani on nähtävästi kesäasunnolla. Eli salaisuudeksi jää, toistaiseksi. Mutta omasta mielestäni kyllä ulkomuoto vastaa nimeä.
Lähetä kommentti