9.7.04

Vanitas, eli "Suljettujen ovien muistolle"

Toisinaan on ihmisellä ideologisia kausia. Tämän kirjoitin, mikäli muistini ei valehtele, mitä se ei useinkaan tee, 23-vuotiaana:

Kaikki mitä luulet tietäväsi on valetta.
Olet irti yhteiskunnasta
koska yhteiskuntaa ei ole.
Kukaan ei voi vaikuttaa mihinkään.
Uskonnot ovat yleisin aivopesun muoto.
Jumalaa ei ole.
Raha, markkinatalous ja politiikka ajavat niiden asiaa jotka määräävät
etkä sinä kuulu heihin.
Kukaan ei kuulu heihin.
Historia on väärintulkintojen, valeiden ja satujen muodostama kudelma
vailla merkitystä.
Totuus ei löydy menneisyydestä.
Ihmiset ovat orjia.
Ihmiset ovat niiden orjia jotka pitävät yllä vuosisadasta toiseen tätä
järjestelmää
joka kieltää jokaiselle syntymälahjana kuuluvien voimavarojen käytön.
Vain hyvin harva elää.

Sisäinen valo
Sisäinen valo
Sisäinen valo


23-vuotiaana olin hämmentynyt, toiveikas, näin jälkeenpäin katsoen yllättävänkin itsevarma erilaisten sittemmin pilvilinnoiksi muuttuneiden asioiden suhteen. Olin taiteilija, sen olin ymmärtänyt, ja tiesin taiteilijuuteni olevan sekoitus kykyä nähdä kieli muovailuvahan kaltaisena ikuisesti muokattavana materiana ja herkkyydestä nähdä maailman hauraiden pintakerrosten alle. Ehkä olin eksynytkin. Silti jotkut yllä olevista havainnoista osuvat kohdalleen, joskin on muistettava, että kärjistyksiä ne olivat jo silloin. Pitkä aika siitä on kulunut. Tuntuu pidemmältä kuin niiltä neljältä vuodelta, jotka ovat menneet. Paljon ei ole tapahtunut, mutta kaikki ne vähät asiat ovat olleet valtavan suuria. Vuotta myöhemmin kirjoitin tämän:

Ohjeita kaksituhattaluvun ihmiselle.

Älä koskaan katoa.
Älä odota tulosta.
Vanno aina kostoa.
Muista pyhittää lepopäivät,
sillä mitään muuta sinulla ei myöhemmin enää ole kuin lepopäiviä.
Älä katso rakkaasi silmiin.
Valehtele.
Kierrä kaukaa ne polut,
joille jalanjälkesi ovat jo painuneet liian syvälle.
Viisastu hitaasti.
Unohda luoda uutta edes kerran viikossa.
Kunnioita edesmenneitä,
pelkkiä heitä.
Rantaudu kivikkoon.
Tunne olosi turhaksi.


Mitä yksi vuosi minussa muutti? Ainakin väsyin. Turhauduin. Jos joku näkee jälkimmäisessä tekstissä kyynisyyttä, sekin voi pitää paikkansa. Väsyminen nostaa kyynisyyden helposti esiin. Olin sen kuluneen vuoden aikana ollut elämäni ensimmäisen kerran humalassa, en jaksanut enää taistella vastaan. Olen myöhään syttyvää tyyppiä, kaikki on elämässäni alkanut myöhään. Musiikin löysin 19-vuotiaana. Ensimmäinen rakkaussuhde, minkä mukana ensisuudelma ja muu siihen liittyvä 22-vuotiaana. Humala 23-vuotiaana, samanikäisenä lopetin lihansyönnin. Yliopistoon 24-vuotiaana. Kahvinjuonnin aloitin 25-vuotiaana. Nyt olen 27 ja huomaan polttavani tummuvansinistä yötaivasta katsellessani parvekkeella joka ilta tupakan, kun vielä kaksi kuukautta sitten olisin pitänyt ajatustakin moisesta naurettavana. Mitä me etsimmekään näistä asioista, jotka näyttäytyvät toisille meistä arkipäiväisinä, kun toiset näkevät niissä pelkkiä poikkeustiloja ja raja-aitoja... toisille meistä muutokset ovat mahdottomia. Mitä useammin luen tuon jälkimmäisen tekstini, sitä todemmalta se vaikuttaa. Onko henkinen kehitykseni pysähtynyt 24 täytettyäni? Ja minä kun luulin... No jaa. Toisinaan tuntuu kuin lapsukaisena ihmettelisin tätä vastuuntuntoisten aikuisten maailmaa. Mutta mitä tein elämäni ensimmäisten 20 vuoden ajan? Riittääkö jos sanon, että lukemaan opin 3-vuotiaana, ensimmäistä kirjaani aloin kirjoittaa noin 5-vuotiaana käsin vihkoon (se oli nimeltään Naisjoukon seikailut) ja lopulta ensimmäisen romaanikäsikirjoitukseni kustantajan tyrmättäväksi lähetin pian 20 täytettyäni?

Siinä se vierähti.

Perkele.




"I can eat here every night
what the hell have I got to loose
got a crazy sensation
go or stay and I've got to choose
and I'll accept your invitation
to the blues"

(Tom Waits: Invitation to the blues)



"Kirotut tupakat"

(Ben Urich)



Ei kommentteja: