20.7.04

Pohjoinen puhuu

Pilvisenäkin taivas on kesällä kaunis, ja öisin voi kuulla ääniä jotka eivät ole kaikkien korville tarkoitettu. Siis jos kuuntelee tarkkaan. Olen sijainnut pian viikon verran Kokkolassa, ja järkähtämätön analyytikko kun olen, teen mielessäni vertailuja. Kuten: Kokkolan pääkirjasto vastaa tiloiltaan, viihtyvyydeltään ja toimivuudeltaan noin neljää ja puolta Turun pääkirjastoa. Tai siinä missä Turussa on joka korttelissa Herburger, on täällä joka korttelissa grilli. Se on havainnoista positiivisimpia, sillä perinteisen grillikioskin ympärillä leijuva tuoksu on erilainen kuin Hesburgerin lähes hajuttomaksi jalostettu kiertoilma. Grillin tuoksu luo mielikuvan kaupungista, joka ei ole vielä kokonaan menettänyt identiteettiään kasvottomien tuotemerkkiketjujen puristuksessa. Muita eroja: Turussa me opiskelijat palvomme Ristoranten mozzarella-pizzaa, täällä yksikään jolta kysyin, ei ollut tuotteesta koskaan edes kuullut. Kyllä niitä silti marketin altaasta löytyi, ehkä tässä näemme yliopistokasvattien hienostuneempien makutottumusten hitaan jalostumisen kohti puoliedullisia näennäisherkkuja. (Sivuhuomautuksena on todettava, että kun kerroin Ristorantea ostettavan silloin kun halutaan herkutella, kuului vastauksena että meillä on silloin tapana mennä ulos syömään. Ja siihen en sitten enää osannutkaan sanoa mitään.) Turussa on yksi ruma kävelykatu, täällä on monta kaunista. Ja täällä näkyy kaapelilta Botnia-tv, joka vastaa ohjelmistoltaan noin kahta kolmasosaa Turku-tv:stä, mikä on vähän. Tietokoneissa on kaikissa Astral Arrows, joka addiktoi pahemmin kuin turkulainen Tetris. Täällä soivat Cure ja Muse, mutta myös Absoluuttinen Nollapiste, pitkään ja hartaasti. Täällä nauramme Suljetun sanoituksille, Turussa ne ahdistavat. Täällä poseeraamme rienaavasti hautakivien yllä keskiyöllä ja otamme toisistamme digikameralla kuvia. Turussa ei tehdä niin.
 
Ja täällä Kokkolassa on sekä ihminen, joka kaappasi minun sydämeni lennosta kuin kipinän, että minun tulevaisuuteni hänen kanssaan. Turussa ei.
 
Sitä huomaa olevansa elämässään käännekohdassa, jossa alkaa ihan tosissaan ajatella sitä, mikä on tärkeää ja mikä ei. Ja minä perkele kun olen tähän ikään asti luullut, että niin käy vain kirjoissa. Jos koskaan on tarvetta kertoa kenellekään että tuntee elävänsä sadussa, niin no, nyt saattaisi ihan hyvin olla koittanut se hetki.
 
 
 
 
"Luojan tähden onpas hauska olla täällä
miten satuttiinkin olemaan niin
sekavalla päällä"
 
(Tuomari Nurmio / Luuta ja nahkaa) 
  
 

Ei kommentteja: