Aivan aluksi haluan nostaa hattua sinnikkäälle ryhmäkuvablogillemme: KuvaKuva täyttää tänään pontevat viisi vuotta! Mitä muuta tulee mieleen? (puhun tänään vain sitaatein) No tietenkin Turku, jonne melkein menin; kun on kerran kuussa vapaa viikonloppu, se on syytä käyttää hyvin, eikä esim. siten kuin minä juuri nyt: löhöämällä kotona tapaamatta ketään, puhumatta kellekään. Mutta joulusta asti riivannut flunssa on vienyt mieheltä mehut, yskin edelleen kuin keuhkosairas; tai siis en yksin ollessani, mutta kun yritän puhua jollekin, menen mahdottomaksi. Siis erakoituminen on ainoa terve ratkaisu. Olen sentään saanut kirjoitettua asioita, kulutettua kahvia, katsoin elokuvankin: kovaa vauhtia suosikkiohjaajakseni kohoavan Christopher Nolanin The Prestige oli hienoin näkemäni pätkä mieheltä, ja varmaan hienoin näkemäni elokuva ylipäätään vuosikausiin.
Mitä tein vuonna 2011? Onko jälleen vuotuisen katsannon aika? No on, saatana! (anteeksi voimasanan varoittamaton käyttö)
Ihan ensinnä vuodesta 2011 tulee mieleen, että ei tule mitään erityistä mieleen. Tein töitä. Jossain välissä muutin Töölön kattojen tasalle vinttihuoneistoon. Parasta oli kesäloma; talvi jäi mieleen omalla tavallaan kivana arktisen hysterian riemuvoittona, mutta pliis, ei enää ikinä. Ei-Enää-Ikinä.
Tarkemmin miettiessä muistan heittäytyneeni fyysiseksi: kesällä purimme muutaman hengen voimin vanhan saunan käyttäen apuna tukevia työhanskoja ja paria sorkkarautaa. Se oli hienoa. Se saattoi olla totta puhuen hienointa mitä olen tehnyt miesmuistiin, joka sentään on lyhyt onneksi. Purkuprojekti on dokumentoitu lukuisin välivaihevalokuvin, jotka ovat elokuusta asti odottaneet kovalevyni kansiossa "SKV" pääsyä Silmikseen. Jahka jaksan, jahka jaksan...
Jonkin verran katselin elokuvia, mutta vain yhdenlaisia. Kesällähän aloitin tuon koskaan varsinaisesti lopettamattoman Marvel-projektini, jonka tarkoituksena oli tsekittää kaikki 2000-luvun aikana teattereihin tuotetut Marvel-supersankarien leffaversiot. No, selvitin kolme elokuvaa X-menejä, kaikki kolme Hämistä, Ang Leen Hulkin ja ensimmäisen Ihmeneloset, joka oli jo niin huono etten enää kestänyt enempää. Mitä jäi mieleen? Sanottavaa? No ei oikeastaan liikaa. Spider-man kakkonen oli hieno, ykkönen tylsä, kolmonen hirveän nolo, nythän koko franchise jo saa rebuuttauksen ja alkaa alusta vielä tämän vuoden aikana, X-menit paranivat koko ajan siten, että umpitylsän ykkösen jälkeen seurasi ok kakkonen, X III oli jo kerrassaan mainio ja vielä loppuvuodesta näkemäni First class jo suorastaan hyvä. Ang Leen Hulkia jo kehuinkin, mutta kyllä tästä projektistani on into niin totaalisesti jo hiipunut, että Daredevil jää, varmaan onneksi. Ehkä seuraava projektini voisi olla että yritän katsoa Sormusten herra -trilogian kaksi viimeistä osaa, ne ovat edelleen näkemättä. Tai no enpä taida jaksaa.
Olen valokuvannut paljon, mikä ei näy täällä, nyt vuodenvaihteen tultua ottanut paluutuntumaa piirtämiseen, mikä tuntuu hyvältä pitkän tauon jälkeen, olen hämmästellyt viisivuotiaaksi kasvaneen tyttäreni mielikuvitusta ja yrittänyt muistella olinko itse noin huimalla kekseliäisyydellä varustettu aikoinaan, enkä varmaan, en ainakaan enää, kukapa olisi.
Vuosi 2011 toi pinon kirjoja, ja yllättävän paljon levyjäkin olen ostanut, tosin ne melkein kaikki päätyvät yhden kuuntelun jälkeen hyllyyn ja unohtuvat nykyisin. No eivät kaikki sentään, ja sieltähän niitä sitten iloisesti yllättyen myöhemmin löytää kun jotain muuta etsii. Sattuipa kivasti niinkin, että jonkin verran uunituoretta musiikkiakin tarttui vuoden mittaan mukaan. Tässä kolme parasta vuonna 2011 ilmestynyttä levyä:
1. 22-Pistepirkko: Lime Green DeLorean
2. Eleanoora Rosenholm: Hyväile minua, pimeä tähti
3. Elbow: Build a rocket boys!
Pistepirkkoja fanitin ja levyhyllyyni hankin viimeksi 90-luvun lopulla, sittemmin menetin kaiken kiinnostukseni yhtyettä kohtaan, kunnes radio viime keväänä soitteli pariakin kappaletta tuolta kovin kehutulta uutuuslevyltä ja olihan se ostettava. Huh huh mikä kiekko! Utajärven jätkät iskussa taas; ja Eleanoora Rosenholmiahan olen ennenkin kehunut, tämä kolmosalbumi on toisaalta jotain aivan muuta kuin aiemmat, meditatiivinen. Lohduton ja syleilevä yhtä aikaa, hieno kuitenkin. Elbow'n uusin piti ostaa jo senkin vuoksi, että yhtye on nykyisin ykkössuosikkini kaikista maailman yhtyeistä, mutta lievä pettymys tämä silti oli verrattuna edelliseen, vuoden 2009 albumiin The Seldom seen kid. Mutta sellaista mestariteosta ei kukaan teekään kuin kerran uransa aikana, ja lievänä pettymyksenäkin Elbow peittoaa 99% muusta aikakauden musatarjonnasta.
Seuraavat kirjat vaikuttivat lujimmin tänä vuonna:
Paul Auster: Matkoja kirjoittajankammiossa
Iain M. Banks: Surface detail
Bill Bryson: At home. A Short history of private life
Tommi Liimatta: Nilikki
Tommi Liimatta & Jouni Hynynen: Rillipää ja läski
Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni
Alexandra Salmela: 27 eli Kuolema tekee taiteilijan
Lionel Shriver: Syntymäpäivän jälkeen
...olen käynyt krantuksi, kun en saanut enää kymmentä kirjaa listattua tähän raudanlujasti iskeneiden listaan. On kai mainittava, että Reijo Mäen Vares-kirjoja aloin alkuvuonna lukea, ehkä eniten niistä huokuvan Turun vuoksi, mutta ovathan ne tavallaan viihdyttävää hömppää muutenkin. Eivät dekkareina järin oivaltavia sentään. Mutta onhan noita aika läjä mennyt vuoden mittaan, ja vastapainona Matti Yrjänä Joensuun Harjunpäitä, joiden täydellisen valoton synkkyys ja masentava ilottomuus ovat Mäen kännisen hilpeälle Turku-kuvaukselle kohtalaista vastapainoa. Kirjoina Joensuut ovat toki monen monta pykälää parempia, mutta niiden synkkyyttä ei montaa peräjälkeen jaksa.
Niin, ostin tosiaan kahvinkeittimenkin tänä vuonna. Ja sohvan. Helmikuussa poistin hiukseni, enkä olisi poistanut, jos olisin tiennyt miten työlästä niiden poispitäminen on. Kasvavat penteleet.
6 kommenttia:
X-Men kolmosta pidetään käsittääkseni kolmikon heikoimpana, vaikka minä kyllä nautin siitä ihan siinä missä kahdesta aiemmastakin... Joo, kyllä (piti tässä välissä varmistaa omista muistiinpanoista tuo, jotten tulisi puhuneeksi itseni kanssa ristiin. Mitä siitäkin nyt tulisi jos yhdessä kohtaa Internetiä sanoisi yhtä ja toisessa toista!) Ja näköjään et sinäkään jaa tuota yleistä mielipidettä sen kuruudesta.
First Class on minulta vielä näkemättä, samoin se Wolverinen oma seikkailu (Origins?). Niin ja Hämis kolmonen. Viimeisen kohdalla ilmeisesti hyvä niin, kun kerta olet sinäkin samaa mieltä yleisen mielipiteen kanssa.
Daredevilia välttäisin sinuna kuin ruttoa. Myönnettäköön, että yritin itse katsoa sitä masennukseni ollessa syvimmillään, mikä ehkä hieman häiritsi keskittymis- ja arvostelukykyäni, mutta ei se ainakaan vointiani yhtään parantanut, se on asia mikä on varma.
Oh, sinähän olet aikoinaan tuon äkskolmosen oivallisesti tiivistänyt. Minä luin vasta leffan katsottuani nettimielipiteitä, ja yllätyin yleisestä inhomielestä; minusta elokuva oli rytmiltään paljon toimivampi kuin laahaavat ensimmäiset, ja mitä vähemmän Halle Berryä, sen parempi, ja hän oli kolmosessa aika sivuosassa. (Storm on lempihahmojani, näetsen) Kolmonen oli vaan kerta kaikkiaan viihdyttävämpi. Vähemmän synkänvakava. Ja mielestäni Kelsey Grammer Petona oli totaalisen briljantti; en kyllä näyttelijää tunnistanut. Mietin koko kaksi tuntia että kuka perhana tuo on, joku tuttu...
Katsopa First Class. Siinä on harvinaisen onnistuneet roolitukset ja hyviä aiemmin leffoissa näkemättömiä hahmoja kuten Havok ja Sebastian Shaw.
Meneepä nörtteilyksi. Löysitkö muuten sen taannoin etsimäsi lehden?
En ole löytänyt. Harmittelin viimeksi maanantaina, ettei se käynyt mielessäni kun kävin Helsingissä. Oltaisiin ehkä voitu tehdä tärskyt.
No ensi kerralla sitten...
First Classista pidin, mutta kolmos-X-Men oli minusta huono. Parempi katsoa Lord of the Ringsit. Daredevil on kaamea, en voi suositella.
Luitko ollenkaan Sinisalon 'Enkelten verta' vai eikö se vain tehnyt vaikutusta?
Minulla on 'Nilikki' vielä lukematta.
En tiedä, ehkä minä sitten katsoin kolmos-X:n jotenkin mitättömin odotuksin. Se oli kuitenkin reipas ja hauska ja vilahteli tuttuja hahmoja pikkurooleissa. Oli hauska bongailla niitä.
Uuteen Sinisaloon en ole vielä ehtinyt tarttua, mutta veikkaan että on hyvä; ainakin hänen uudemmat kirjansa ovat olleet parempia kuin ensimmäiset. Nilikki oli loistava. Liimatan tähän asti paras romaani ehdottomasti.
Lähetä kommentti