En ole ikinä:
1. Käynyt kahvilassa yksin.
2. Lentänyt lentokoneella.
3. Ollut kihloissa / naimisissa.
4. Maannut leikkauspöydällä. (ei edes viisaudenhampaita ole koskaan ollut)
5. Käynyt Virossa.
Hetkinen... Tämähän näyttää aivan meemiltä. Nyt koko vakiojengi tarttuu tähän! Keksi viisi asiaa jota et ole ikinä tehnyt. No niin, se siitä. Paluu luisteluun: kirjoitin ensisanat muistivihkooni, mikä on romantisoitu ilmaus kännykkäni "tallennetut viestit" -hakemistolle. Kotona selasin kertynyttä ilmaisjakelulehtipinoa. Porvarisjulkaisu nimeltä Töölöläinen ei paljon "Ei mainoksia!" -lappuja kumartele, ja kolahteli tämän vuoksi aiempaan asuntooni joka jumalan viikko. Haeskelin haastatteluja ja henkilöitä, tilanteita ja kerrontaa, tapaamisia ja jotenkin sellaista degeneroitunutta nurkkakuntaisuutta, jota vain tässä pystyynkuolleessa kaupunginosassa voi autenttisesti kohdata. Löytyihän tällaista. Joka lehden joka sivulta, jos tarkkoja ollaan, ja hyvin nopean leikkaa-liimailun (ei konkreettisen) seurauksena syntyi säie nimeltä "Luistelu". En tiedä onko siitä mihinkään. En oikeastaan pidä siitä ollenkaan. Juuri siksi se kuvaa täydellisesti töölöläisyyttä. Purukumien mukaanotto tarkoituksellista, siitä lisää myöhemmin.
Luistelu
On mahdollista luistella. Mutta onko se tarpeellista? Joko 2000-luvulle tultaessa maassamme on opittu kyseenalaistamaan tämä sukupolvelta toiselle samanlaisena siirtynyt liikkumismuoto?
”Uskon muutoksen olevan lähellä”, toteaa panimotyöntekijä Irma Vesterinen, 54.
Tavoitamme hänet Väinämöisenpuiston jään reunalta, mutta rouva Vesterinen ei ole tullut tänne luistelemaan. Hän katsoo jäällä säntäilevää nuorisoa ja huokaisee. Rouva Vesterinen on viime vuosina suosiotaan nostaneen postmodernin luistelusuuntauksen perustajajäsen.
”Me etsimme rajoja, jotta voisimme rikkoa niitä”, rouva Vesterinen sanoo. Hän luistelee siellä missä ei ole tapana, tavoilla joita ei ole yleisesti hyväksytty. Kuluneen vuoden aikana postmodernit luistelijat ovat vallaneet esimerkiksi puistoja, kauppakeskuksen parkkihalleja ja peltoteitä. Monen tilaisuuden osanottajamäärä on kuitenkin ollut pieni.
”Tämä on hallitsevien olosuhteiden kyseenalaistamista”, kertoo Irma Vesterinen, jonka edellisviikkoinen oluessaluistelutapahtuma sai tylyn tuomion hänen työpaikallaan.
On tosiaan mahdollista luistella. Mutta onko tämä kapinakaan tarpeellista?
Jotta perinne säilyisi, sen rajoja on jatkuvasti etsittävä, murrettava ja muutettava. Postmodernien luistelijoiden manifestin mukaan luistelusta on riisuttava sen kiire, hätäily, ryntäily ja epäterve kilpailullisuus.
”Luistimilla on vaikea pysyä pystyssä”, sanoo rouva Vesterinen. Hän osoittaa kipsattua jalkaansa, mutta vannoo, että uusia tapahtumia on jo suunnitteilla. Kun kysyn osanottajista, hän vaikenee. Näen muovikassia pitelevän käden värähtävän, ja Irma Vesterisen katse hakeutuu jonnekin jääkentän toiselle puolelle. Taivallahdelta puhaltaa yllemme kylmä tuuli.
Olen ennen tapaamistamme lukenut Irma Vesterisen kirjoittaman manifestin, jossa hän korostaa miten paljon enemmän luistelusta nauttii, kun sen tekee rauhassa. Luistelun estetiikka on sen hitaudessa, kauneus ihmisruumiin raukeissa liikkeissä. Alan ymmärtää sen katsoessani jäätä, jolla nuoriso säntäilee kuin lokkiparvi. Juuri tätä joudun itse katsomaan päivästä toiseen kaukalon laidalla purkkaa jauhaessani. Pikkutakissani on siihen kiinni juuttuneita purukumipaakkuja, eikä kutsumanimeni Kumimies silti johdu niistä. Nuorena minäkin olin notkea, ja liikunnasta olisin saanut yhdeksikön, ellei luistelu olisi romahduttanut haaveitani. En milloinkaan pysynyt pystyssä.
Koskaan ei ole liian myöhäistä, kuuluu postmodernien luistelijoiden manifestin perusajatus, ja katsoessani syvälle Irma Vesterisen väsyneisiin silmiin, minä tiedän tapaamisemme päättyvän yhteiseen luisteluhetkeen jossakin parkkihallin pimeydessä. Syöksymme sallitun tuolle puolen.
6 kommenttia:
On vaikea keksiä mitään, mitä ei ole olemassa, mutta yritän tarttua meemiin jos ja kun.
Variaatiot meemin luonteesta ovat täysin sallittuja, kuten on sen jättäminen omaan arvoonsakin.
Ah, kirjoitus täynnä tarttumakohtia.
Porvarisjulkaisu Töölöläinen? Kyllä, ehkä. Tai siis tekstimainosläpyskä. Kuinka paljon enemmän se voisikaan olla.
Väinämöisenpuisto? Onko Töölössä sellainen?
Kerrankin meemissä viisi asiaa, jotka o l e n tehnyt.
Luistelu, melkein kuin lentämistä. Maahansyöksyineenkin.
Väinämöisenpuisto oli tarkoituksellinen väännös Väinämöisen kentästä, joka siis Töölössä sijaitsee, ja ihan siinä Mechelininkadun kulmilla vielä, mistä löytöteksti oli peräisin. Sen ei siis tarkoitus ollut olla mikään todellinen paikka.
Ja Töölöläinen on porvarisjulkaisu jos mikä sikäli, että kaikki kolumnistit ovat valtiollisen eläkeiän ylittäneitä kokoomuspamppuja, tai jos eivät ole, niin äärikonservatiivisia oikeistoliputtajia kumminkin. Korniudessaan ihan hupaisa lehti tavallaan, kamalan nurkkakuntainen tietty, mutta sehän kuuluu kaupunginosalehtien imagoon aina.
Luistelusta en pidä, en sitten varmaan pitäisi lentämisestäkään...
Luistelu aiheuttaa nilkkakipua kokemattomalle ja harvoin harrastavalle.
Meemistä innostun ja suoritan kahdesti - blogissa sen aiheeseen liittyvästi ja tässä kommentissa muuhun. Sinun viiden kohdan listasi olen kolmosta lukuun ottamatta ns. suorittanut.
En ole koskaan
1. Omistanut sohvaa
2. Haaveillut lapsista (tai kihlauksesta tai avioliitosta)
3. Omistanut kissaa (vajaat 12 vkoa tästä päivästä ja yllätyskissanpennut kaipaavat hyviä koteja, tiedätkö?)
4. Suorittanut tutkintoa mikäli yo-sellainen jätetään pois laskuista
5. Hoitanut puutarhaa
Hienoa että innostuit! Minäkin vastasin tänne jo toissapäivänä, mutta näköjään sanomani on seilannut oudoille vesille, ei tänne ainakaan.
En osaa kuvitella etteikö joku olisi omistanut sohvaa. Ikinä! Minä juuri ostin Ikeasta uuden, kuudenteni kaikkiaan. (siis en enää omista kuin tuon uuden, mutta kuusi noita on matkan varrella ollut)
Lähetä kommentti