13.1.09

Rupukäymälä

Kansalaistottelemattomuutta ilmassa täällä rumassa kotokylässäni. Siis sitä lajia että kansalaiset vaativat mutta päättäjät tekevät tottelematta omiaan: päivän lehti uutisoi tänään kiltisti viimeaikaisimmat ååpulaiset kipupisteet, joista pisimpään on hautunut tuo kirotunnerokkaasti sumplittu toriparkkiprojekti. Vuosiahan sitä on jo vatvottu, ja mitä kauniimmin korulausein kokoomussedät ja tavaratalonomistajat hankettaan puolustavat: autot maan alle, puistoja parkkipaikkojen tilalle ja sen suuntaan. Parfymoidut paskapuheet kätkevät alleen sen tappavan tosiseikan että yksityisautoilun ehdoilla pistetään kaupungin keskusta remonttiin. Mites jos vaan kiellettäisiin ne autot sieltä kokonaan? Onko muuten kukaan huomannut että siellä on jo yksi parkkiluola, päivät pitkät tyhjillään ammottava koska sinne sisäänajo on kahden korttelin päässä torilta? Pitkälti toistakymmentätuhatta nimeä vaati addressissa kansanäänestystä asiasta, ja niin vain sedät siihenkin totesivat, kai partaansa nauraen ja hieman konjamiinia lasistaan naukaten että no, sitä nyt ei sentään tarvitse järjestää. Elämmehän demokratiassa.

Nimilistoja näytään kerätyn myös tuon ahdistavan ahtaan rokkiklubi TVO:n puolesta, joka tulevan YO-talojen remontin myötä joutuu lähtemään pyöräkellariksi muuntuvista tiloistaan. Tämähän on kulttuurikaupunkimme undergroundimpia piirejä kuohuttanut seikka, joka ei allekirjoittanutta kosketa liiemmin sikäli että minusta TVO on jo nykyisellään harvinaisen epämiellyttävä paikka; tiemmä EU-säädökset vaativat äänieristeiden lisäämistä, mikä madaltaisi kopperon lopulta elinkelvottomaksi. Viisituhatta nimeä oli tässäkin listassa, jumankekka että turkulaisetkin aktivoituvat kun nimiä kerätään. Vaan kai tämä sentään on turha tuulimylly: jos talo remontoidaan, se remontoidaan ja jos tiloja ei sen jälkeen voi käyttää niin se on siinä. Onkohan kellään käynyt mielessä että TVO saa varmasti paljon paremmat tilat jostain muualta. Melkein mistä vaan, totta puhuen, jos tilojen viihtyisyys on kriteeri.

Sokerina päivän "kulttuurikaupunki tappaa sinut henkisesti" -teeman uutisoinneissa oli tietysti tuo salaman nopeudella hoideltu kahden sivukirjaston lakkautus, josta ensi kertaa uutisoitiin parisen viikkoa sitten ja jota vastaan oli eilen mielenosoitus, minkä aikana kaupunginhallitus nuiji päätöksen läpi ja nyt on ruikutus turhaa. Tervemenoa. Sadantuhannen euron säästöt kuulemma vuodessa tästä, ja kun tammikuun alussa uutisoitiin että uuden pääkirjaston aulaan hommattiin 80.000 euron arvoinen lasertaideteos niin pistäähän se ihmistä miettimään. Lalli, sinun kirvestäsi kaivataan.

2 kommenttia:

exme kirjoitti...

noita '''vetin toriparkkeja puuhataan nyt joka niemeen ja notkoon, missä vain tori on. JKL on kunnostautunut ajamalla parkkia (ehei, ei torin vaan) kirkkopuiston alle; tuo keskusta-alueen ainut edes vähän kaunis ja luontoisa paikka meinataan kaivaa alta ontoksi ja tehdä siihen viereen sisään- ja uloskäynti, mikä lisäisi autoliikenteen puiston kulmilla moninkertaiseksi.

kunhan Turku runnoo omansa läpi, voidaan kaikkialla muualla todeta, että johan nyt ollaan ajastamme jäljessä, kun Turullakin on jo toriparkki.

Tampere aikoo vain kaivaa muutaman tunnelin sinne tänne.

Ugus kirjoitti...

Niin ja mikä parasta: Turussa käytetään esimerkkinä muita kaupunkeja joihin on toriparkki tehty, olisko niitä ainakin Vaasa ja Joensuu tai siihen suuntaan. Suurinpiirtein paratiiseiksi ovat toriparkin myötä muuttuneet jos turkulaispäättäjien puheita on uskominen.