20.11.08

Pimpsistä

Ennen kuin ryhdyin itse isääntymään, olin uskossa että lapset ovat vähintään nelivuotiaaksi asti jotakuinkin kohtalaisfiksun naapurinkoiran tasolla älyllisesti. Että sellaiset seikat kuin kommunikointi, päättelykyky tai, etenkään, minkäänkaltainen luova toiminta olisivat seikkoja jotka, jos hyvin kävisi, olisivat kenties kouluikään mennessä edes jossain määrin ihmisenalulle ilmaantuneet.

Vaan kuinka taas maailma miestä kouluttaa. Oma tytär täyttää muutaman viikon sisällä kaksi, ja on jo reilut puoli vuotta puhunut kuin papupata, paitsi vain rikkaammalla verbaalisella sisällöllä. Minua häkellyttää että ihminen joka ei ole vielä kahta vuodenkiertoa ollut olemassa, osaa jo kertoa mitä ajattelee. Mitä tuntee. Osaa tulkita näkemäänsä, osaa leikkiä, osaa pyytää, kysyä, vastata, kertoa, jutella, muistella, väittää ja ilmoittaa. Se on hurjaa miten kieli, sanat ja juuri omanlaisensa tapa ilmaista asiansa muodostuvat. Se on päivittäistä yllättymistä.

Joskus syksyn kuluessa lapsi alkoi kehitellä omia onomatopoeettisia ilmauksia pyllähtämisille, törmäilyille ja esineiden heittelylle: sellaisia kuin humpsista, popsista, komppelis, kapsis; ja oma suosikkini joka kuultiin ensi kerran kun värikynät lensivät piirtämisen jälkeen takaisin rasiaansa: pimpsistä!

Se tarttui minuunkin ja jäi sanavarastoon. Näinkö päin tämä meneekin?

3 kommenttia:

exme kirjoitti...

minä kun katselin puoli vuotta päiväkodissa juuri tuon ikäisiä, niin ajattelin kyllä, että minkäänlainen kommunikointi tai päättelykyky ei sen ikäisiltä onnistu. onnistui vain laumassa ryntäily ja sellainen. mutta se oli kyllä muutenkin aika ei-lapsimainen paikka.

Ugus kirjoitti...

Luulen kyllä että laumaantuminen vaikuttaa negatiivisesti lapsen kommunikointiin tai ylipäätään kaikenlaiseen älylliseen toimintaan. Ehkä niistä päiväkotilaisistakin suurin osa oli oikein fiksuja enempi perheen parissa ollessaan?

Carmabal kirjoitti...

Noh, tuota! Poika on nykyään päiväkodissa ja puhelee paljon selkeämmin ja oppinut reippaasti laulamaan . joka on mun suuri sydäntä naputteleva juttu atm. Myös uudenlaisia leikkejä, kertomuksia ja kaikenlaisia vaateita on napannut matkaansa :D Kyllä se on hyväksikin lapselle.

Tai sit mä en vaan osaa..