14.7.06

Hukassa

Eilen televisio tarjosi meille paljon puhutun Lost-sarjan ensimmäisen tuotantokauden viimeisen jakson. Televisiohistorian aikana on amerikkalaisten draamasarjojen tavaksi tullut aina tuotantokausien lopuksi heittää jokin yllättävä ja kutkuttava käänne, jonka varassa katsojat voivat kärvistellä sen aikaa, kun seuraavaa kautta filmataan ja laitetaan jälkituotantovaiheessa esityskuntoon. Varsinkin Lostin yhteydessä tällainen käänne oli varsin vahvasti odotettavissa, koska koko sarja perustuu mysteerille, josta pienen pieniä palasia katsojille tiputellaan hiljalleen. Tässä suhteessa tuo ykköskauden lopetus olikin silkka vittuilu uskollisille katsojille. Meille ei kerrottu mitään sen enempää kuin yhdenkään aiemman jakson lopussa, mikään ei edelleenkään viitannut yhtään mihinkään suuntaan, ja kaikesta jäi oikeastaan sellainen "haistakaa te katsojat vaan paska, mitäs tuijotatte tällaista tuubaa, oma häpeänne, lukisitte vaikka kirjaa, vituttaa itekkin kun joutuu käsikirjoittamaan tällaista, tarjosin omaa Hitler-spektaakkeliani tuotantoyhtiölle mutta eihän niitä kiinnostanut, ne pani mut kirjoittamaan jotain hevonperseen viidakkosaarisontaa, ei saatana kiinnosta, keksin joka jaksoon aina jotain vänkää, eihän mulla oo alun perinkään mitään ideaa tässä ollut, kunhan heittelen, vähäks naurattaa kun kaikki dorkat yrittää keksiä jotain jutun jujua ku eihän tässä mitään oo" olo.

6 kommenttia:

exme kirjoitti...

ha! taidat itse kuulua sarjan käsikirjoittajatiimiin! nimittäin juuri tuollainen olo on jäänyt jokaisesta katsomastani jaksosta (joita tosin ei ole kovin monta), eilisestäkin.

mutta Päivien viemää sen sijaan! siinä sitä käsikirjoitusta ja juonen virittelyä on niin, että aika monen muka laadukkaamman sarjan kirjoittajat saisivat ottaa opikseen heti! (kaiken lisäksi olen nähnyt useita sarjamurhaajapainajaisia tämän viimeisen juonenkäänteen aikana. kun sarja tulee unimaailmaan niinkin vahvasti, kyseessä on vähän eri tason juttu kuin joku Lost, joka on tylsää paikallaan junnaamista.)

Jani kirjoitti...

Amen, brother.

Ugus kirjoitti...

exme,
kyllä tosiaan sieppasi kun oli jotenkin niin varma että loppuun olisi kehitetty jotain uutta... Tämä ratkaisu tappoi tehokkaasti mielenkiintoa sarjaa kohtaan. Tajusin ettei tässä mitään selvene, ikinä. On jokseenkin murheellista että iltapäiväsaippuan käsikirjoittajatiimi pesee lattioita huippupalkatuilla prime time -kirjoittajilla. Vai onko? Ei, oikeastaanhan se on vallan hauskaa. Päikkäreitten viiden kuukauden sarjamurhaajamysteerin paljastuminen eilen oli huomattavasti paremmin kuvioitu ja kiinnostavampi kuin Lostin ykköskauden päätös, ha!

Ugus kirjoitti...

Jani,
me sentään ymmärrämme.

Jani kirjoitti...

Atson mukaan Lostin "tekijät ovat myöntäneet että [ykköskauden finaalissa] olisi pitänyt paljastaa enemmän, oli kai tullut aika paljon paskaa niskaan katsojilta". Näköjään siis myös jokunen muu oli suivaantunut.

Vaan tuon finaalin yhteydessä mainostettu, ensi torstaista alkaen Lostin paikan ottava Traffic vaikutti minusta jopa Lostia lupaavammalta. Ainakin niissä pätkissä ja tuon sivuston puffissa luvataan huumeita, aseita ja ihmiskauppaa. Sellaisen yhdistelmän pilaaminen vaatii tekijätiimiltä jo taitoja.

Ugus kirjoitti...

No kyllähän se on vähän liikaa vaadittu jos pitää alkaa freeze-frameja selaamaan... Ja että viides kausi suunnitteilla? Hellurei, kuinkahan käy. Pakottihan katsojien rankka painostus myös Lynch & Frostin paljastamaan Laura Palmerin murhaajan jo Twin Peaksin kakkoskauden puolivälissä... Luulen että jompi kumpi katkeaa ennen Lostin viidettä kautta: katsojien pinna tai kiinnostus. Eli molemmat.