28.5.09

Taustatietoja vaitiolovelvollisille

Kaikeksi on tähän ikään mennessä sanottu vaan ei konservatiiviksi vielä, kunnes tänään Jani ohimennen heitti minun olevan konservatiivisuuden perikuvana tunnettu. Meni siinä hetki kun kokosin itseäni. En väitä ettenkö olisi kädellä vasenta rintapuolta painanut ja hikikarpaloita kulmakarvojen tienoilta hihalla pyyhkeillyt. Moni muu olisi saanut saman määritelmän viskellä ilmoille ilman sanottavaa reagointia, mutta Marginaali-Jani on tunnettu piru lukijaksi, kätketymmätkin piilomerkitykset verikoirana vainuava. Ja, vaikka aikoinaan tiivis blogitoveruutemme onkin ajanvirtaan osin liuennut (no niin, nyt alkaa mennä siirappiseksi tämä...), huomaan edelleen antavani painoarvoa hänen kommenteilleen.

Vaan että! Konservatiivi! Ja minä kun olen kuvitellut olevani kliseisyyteen asti tyypillinen vasemmistolaishippi, humanistisia aineita kukka hiuksissa opiskellut ruohonpolttaja-utopisti. En Conservapediaankaan enää nykyään päivittäin kirjoita! Wikipedian, jota sivumennen sanoen en pidä kovin hyvänä lähteenä (huomaan nyt heti antavani värittyneitä merkityksiä tälle mielipiteelleni) mutta nyt laiskottaa, mukaan konservatismi on "poliittinen, henkinen ja yhteisöllinen näkemys, joka pyrkii säilyttämään vallitsevia ja palauttamaan entisiä arvo- ja yhteiskuntajärjestelmän piirteitä". Heti tämän varjossa ymmärrän Janin näkemystä. Minulla on vahva tendenssi suhtautua epäilyksellä uusiin ilmiöihin; ja mitä suuremmalla rummunpärinällä esiintuotuihin, sen vahvempi. Pidän tätä pikemminkin nostalgismina kuin konservartismina. Nähdäkseni tämä on vain tervettä epäluuloa, tai epätervettä ehkä mutta epäluuloa kuitenkin. Kautta historian ihminen on kapsahtanut katajaan, ja mikä voi mennä pieleen, se 99%:ssa tapauksista menee. Silti olen vankkumaton eteenpäinpyrkimisen kannattaja: ihminen joka pysähtyy paikalleen on henkisesti kuollut ihminen. Konservatiivi siis.

Nostalgisointitaipumustani suurempi syyllinen, jos nyt tosiaan mitään syyllisyyttä tässä etsitään, on se, miten tartun aiheisiin, joista nyt ylipäätään voi tehdä kirjoittajan maailmankatsomukseen liittyviä yhteenvetoja. Jo vuosia sitten päätin kirjoittaa päivänpolttavista aiheista (vaikkapa politiikka, sananvapaudet internetissä, tekijänoikeudet) mittarit punaisella väpättäviä kirjoituksia, jotka iskeytyvät vasten sillä hetkellä vahvinta näkemystä joka kaltaisteni nettikirjoittajien keskuudessa vallitsee. Syynä on pikemminkin vastarannankiiskeys kuin se että olisin järkähtämättä näiden kirjoitusteni takana. Olen kouluikäisestä asti ollut pakkomielteisen allerginen sille, että kaikki ovat kuorossa samaa mieltä. Ajatelkaa itse, minun tekee mieli sanoa jokaiselle, kaikessa. Älkää olko samaa mieltä kuin nuo muut vain koska ette muusta tiedä.

Ajattelin etten koskaan paljastaisi sitä miten suuri vaikutus tällä tavalla mahdollisesti on ollut siihen kuvaan joka Silmänkääntövankilan kautta on minusta piirtynyt, mutta tulipahan esiin. On tosiaan saattanut minut esittää vankkumattoman vanhoillisessa valossa välillä, mutta mitäs pirua minä sille voin että tämä internet on sellainen lammaslauma, jonkunhan se on vastaan sanottava.

5 kommenttia:

Jani kirjoitti...

Hyvä, hyvä! Nimitän sitä siis vastedes nostalgismiksi, sillä tämän perusteella se sopiikin tosiaan paremmin. Ja nyt kun olet tullut myöskin vastarannankiiskikaapista, pystyn suhtautumaan senkin ilmaisuihin niille kuuluvalla arvostuksella aina silloin, kun sijoitut niillä kohtisuoraan omiani vastaan. Vastarannankiiskillä on sentään elävä periaate toisin kuin pelkällä änkyräjäärällä, joka vastustaa kaikkea vain koska ei muutakaan osaa.

Mutta liuennut blogitoveruus? Eihän edes sivusi syöte, joka edelleen antaa vain tiivistelmiä, ole saanut minua luopumaan Silmiksen seuraamisesta, vaan klikkaan tunnollisesti syötteenlukijastani blogin otsikoita koko merkintöjen selaimessa lukemiseksi, niin vaivalloista kuin se onkin, sillä kon... nostalgismisi tuntien olen ajatellut sinun päättäneen, että näin se on tehtävä. Rohkenempa sanoa, että harvan blogin kohdalla tekisin tämän myönnytyksen.

Tokihan tämä blogienvälinen keskustelukulttuuri on noin yleisestiottaen kärsinyt inflaatiosta, ja siinä suhteessa sanomasi pitää tietysti kutinsa, ettei Silmänkääntövankila-marginaali-akselillakaan siltä ole vältytty.

Ugus kirjoitti...

Jaa mikä syöte? Noi on ihan hepreaa mulle, mutta käyn tsekkailemassa konehuonetta josko sieltä jotain tuohon liittyvää löytyisi.

Tarkoitin liuenneella juuri tuota keskustelun hiipumista. Olen varmaan siihen enempi syyllinen itse. Tuntuu että aikaa ei enää ole niin paneutua. Se on sääli tietenkin, koska kun siihen joskus ryhtyy, se on mukavaa, ajatuksiaherättävääkin.

Jani kirjoitti...

Hyvin säädetty, nyt toimii! Tulee siis täydet tekstit lukimeenkin. Tattista.

Ugus kirjoitti...

Joo, se tosiaan vaati yhden ruksin, eli en voi kuin kiittää kärsivällisyydestä että olet jaksanut seurata tynkätekstejäni vaikka olisin tuon voinut koska tahansa tehdä...

Carmabal kirjoitti...

Jaa notta konservatiivi? Ugusko? Kyllä minun tuntemani Ugus on niin kaukana konservatiivista kuin.. kuin käpy parkkihallista.. kivimuuri muoviankasta, tahi talikko iPodista! Tai sitten.. *järkyttyy*