18.4.09

Herttaistukiryhmä

En enää kovin kummoisesti seuraa nettikeskusteluja, en tosiaan edes nettikirjoitteluja hirveästi, joten en tiedä millaisen äläkän tuo uutinen Piratebay-veikkojen linnatuomiosta on nostattanut. Olen ennakkokäsitteellinen ja kuvittelen sen aiheuttaneen vastahankaista kirskuntaa, ehkä jopa oikeusmurhaa on huudettu.

Olen silti samaa mieltä kuin Jaakob. Järki tässä tuomiossa voitti eikä ihmeellinen näkemys siitä että kun verkossa mitä vaan on mahdollista tehdä niin silloin mitä vaan saa tehdä. Yksi tuomituista ilmoitti että he ovat tämän jutun sankareita. Jaa, kas kummaa ettei minulle tullut mieleen. En ole mieltänyt sankareiksi sellaisia jotka varastavat muiden työtä ja jakelevat sitä ilmaiseksi maailman turuilla...

Kappas, Ruotsin piraattipuolue näköjään on sen "oikeusmurha"-kortin jo esiin kiskaissutkin. Mielenosoituksia järjestetään. Piraattipuolue - - mitä seuraavaksi; varkauspuolue? Kunnianloukkauspuolue? (siihen voisin liittyä...) Rattijuopumuspuolue?

Mielestäni vanha sääntö on edelleen mitä toimivin: jos varastat muilta, sinua rangaistaan. Live with it, boys.

4 kommenttia:

exme kirjoitti...

Olen niin eri mieltä kanssasi.

Maailma on jo muuttunut, lait vain eivät. Ei siitä tule mitään, että vankilatuomioilla ja hirmuisilla sakoilla yritetään jumittaa maailmaa aloilleen, kun se on jo muuttunut!

Koko homman ydin on, että laillisesta jakelusta on tehtävä helppoa (vähän niin kuin kierrätyksestä olisi tehtävä helppoa; niin kauan kuin on helpompaa mennä kaupaan ja ostaa uusi tavara kuin saada käyttöönsä jollekin toiselle tarpeeton kierrätetty kama, kaikki ostavat uutta ja maailma kuolee tavaran määrään). Tästä on kyse: keskustelun herättämisestä.

Itse asiassa tutkimusten mukaan levy-yhtiöiden myynti on vain lisääntynyt näinä kammottavina piratismin aikoina. Niin että ei siitä edes ole mitään hyötyä non maapallon tulevaisuuden kannalta, kun ihmiset edelleen ostavat tavaraa.

Kysymys on periaatteellinen, ei taloudellinen.

Jaakob kirjoitti...

"Tästä on kyse: keskustelun herättämisestä."

Pirate Bay ja muut pseudo-robinhoodit ovat sikäli oikealla asialla että vastustavat levy-yhtiöiden markkinapeliä, tuovat ongelmaa julki ja sen sellaista. Ikäväksi ja tuomittavaksi homman tekee se, että artistit jäävät heille haitalliseen välikäteen.

No, en jaksa alkaa haastamaan riitaa mihinkään suuntaan. Lapsi sai tänään nimen ja olen tyytyväinen

exme kirjoitti...

En tarkotakaan, että olisi oikein ryövätä ihmisiä (kirjoittajana minua ottaa päähän mm. se, että lehtiin kirjoitetut jutut saa laittaa netiin ilman erillistä korvausta, koska tekijänoikeus on siirtynyt kirjoittajalta lehdelle). Tarkoitan, että maailma on jo muuttunut, nyt pitäisi muuttaa jakelu- ja rahoitusjärjestelmä. On monia keinoja mahdollistaa taiteilijoiden palkka JA jakelu netin kautta. Tuntuu vain, että ei edes haluta löytää ratkaisuja.

Ugus kirjoitti...

Totta kai olen samaa mieltä siitä että järjestelmää pitää muuttaa. Mutta olen pessimistinen sen suhteen koska ja miten niin tapahtuu; vähintäänkin uskon siihen menevän yhden käyttäjäsukupolven verran aikaa, riittääköhän vuosikymmen. Siihen asti että muutos tapahtuu, pitää kunnioittaa olemassaolevia lakeja. Ei nykyisenlainen kaaos ainakaan toimi.

* * *

Jaakob! Onnea nimetylle! Kasvakoon siellä taiteesta ja todellisuudesta paljon ja viisaudella ymmärtävä lapsi!