26.1.06

Habermas

Pari visuaalista huomiota.

Ensin kerron, että ostin taannoin uuden tervashampoopullon edellisen lähes tyhjennyttyä. Tiedän, tämä kiehtoo teitä. Haircut on out, hairwash on in. Asetin uuden pullon shampookoriin ennen kuin olin ehtinyt heittää vanhan pois, ja tein häkellyttävän huomion. Pullon kyljessä olevaa kuvaa oli muutettu! Mutta vain pikkuriikkisin yksityiskohdin... katsokaa vaikka:Vasemmalla oleva pullo on vanha, oikealla uusi. Ensimmäiseksi huomioni osui kuvan keskipisteessä tönöttävään tönöön; se näytti sekä leveämmältä että korkeammalta, mikä mittauksen jälkeen paikkansapitäväksi osoittautuikin. Kyse on noin parista millistä kumpaankin suuntaan, mutta ero on silmin havaittava (paitsi tuosta kuvasta...) ja peräti merkityksellinen siis. Vasta tämän jälkeen huomioin mökin molemminpuoliset pensaat. Niitä on siirretty selvästi vasemmalle, niin että suuri pensas on kadonnut kuvan reunan taakse ja pieni tullut kokonaan näkyviin; suuren pensaan ja talon vasemmanpuoleisen seinän väli on myös kasvanut merkittävästi. Mielestäni vanha kuva on pensaiden suhteen paremmassa tasapainossa, mutta tähän radikaaliin muutokseen on täytynyt valmistaja Cederrothilla olla jokin syy. Ja sitten joutsenet. Niiden koko on pienentynyt niin, että isommatkaan joutsenet eivät enää seilaa talon seinän editse. Tämä vähentää kuvan kolmiulotteisuutta, mutta kieltämättä näyttää nyt vähemmän sekavalta. Pienet joutsenet ovat muuttuneet vallan pikkuruisiksi, söpöiksi aivan. Niiden alla oleva veden määrä on sekin vähentynyt.

Maailma muuttuu, niinhän sitä sanotaan. Kenties tämä uusi etiketti nyt vastaa paremmin 2000-luvun ihmisen visuaalisia tottumuksia. Minä ainakin pullon ostin, täytyyhän senkin jotain kertoa.

Toinen juttu. Kun kerran valitsin PMMP:n albumin Kovemmat kädet viime vuoden parhaaksi kotimaiseksi levyksi, alkoi melkein hävettää, että se on itselläni kopioituna hyllyssä. Rumat valkoiset kannet ilkkuivat öisin; varsinkin nyt mennyt aikamuoto on oleellinen. Eivät nimittäin ilku enää. Ja vaikka mieli tekisikin kyseisen levyn alkuperäisistä kansista jotain kaunista sanoa, niin en millään keksi, eivätkä ne yhtä hienot voisi missään tapauksessa olla kuin nämä tänään askartelemani:Ilmaisjakelulehtien kansikuvia ja varta vasten tähän tarkoitukseen ostettu liimapuikko. Askartelu on kivaa.

Paitsi ettei.

11 kommenttia:

Marimba kirjoitti...

Hienot kuoret.

Kansien askartelu on kivaa. Askartelin ennen kasetteja, nykyään cd-ärriä. Joskus pitää levy äänittää ihan sen takia, että pääsee tekemään kannet.

Ugus kirjoitti...

Thänks. Nytpä muistankin että jostain sinun muinaisesta blogimerkinnästä tähän aikoinaan inspiraation sain. Lehdistä löytyy hämmästyttävän sopivia kuvia jos jaksaa etsiä; ja ellei löydy, voi piirtää itse. Sekatekniikkakin on aina toimiva metodi.

Jani kirjoitti...

Kissa vieköön, kyllä sul on haukansilmät!

Ugus kirjoitti...

Jep, toinen haukansilmä on miinus neljä, toinen miinus neljäpuol.

Anonyymi kirjoitti...

PMMP:n takia menetit lukijan. YÖK! Sanoo hän.

Ugus kirjoitti...

...Noin sanoo ihminen joka kuuntelee Poets of the fallia. Tästä kehittäisin huumoria halutessani.

Mutta makujahan on miljoonia tunnetusti. Ja kaikki ne eroavat jossain määrin toisistaan... Musiikkimaku ratkaisee.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo shamppoopullojuttu on kyllä oikeasti erittäin kiehtova. Minulla nousi niskakarvat pystyyn. Mikäänhän maailmassa ei ole sattumaa. Tuolla täytyy olla jokin merkitys. En uskalla ajatellakaan, millainen seuraava shamppoopullo mahtaa olla.

Anonyymi kirjoitti...

Huomaisit varmasti, mikäli vapaudenpatsaan soihtukin eksyisi joku päivä vasempaan käteen.

Minullakin oli kaksi tervashampoopulloa telineessä, mutta toinen lensi jo pois enkä voi nyt tarkistaa olisivatko minunkin pulloni kiehtovasti erilaiset. Olen edelleen aivan häkellyksissä tekemästäsi löydöstä.
Ps. tuolla tervashampoolla hilse ei ole kyllä lähtenyt mihinkään

Ugus kirjoitti...

...mutta ei se siitä huonakaan tee!

Rehellisesti sanoen minulla ei ole paljon aavistustakaan siitä, miltä P&M näyttävät. Musiikki on tärkeintä. Ja voin sanoa tämän rehellisesti - pidän PMMP:stä. Ja vielä viime vuonna, vai koska se Rusketusraidat oli... hyvä luoja miten sitä vihasinkaan, miten paljon voi mitään kuvottavaa renkutusta vihata..

Tämä on toista. Matkalaulu on parhaita kappaleita koskaan.

TATUsta en pidä.

Anonyymi kirjoitti...

paitsi että tuo johtuu painotekniikasta, tuo pullon kuvan muuttuminen

Ugus kirjoitti...

Öh tuota, eipäs johdu, ikävä sanoa.